Project om coulisselandschap op landgoed De Vlaminckhorstweg te herstellen

HEINO – De familie Oortwijn, eigenaar van landgoed De Vlaminckhorstweg, niet te verwarren met het ernaast gelegen Landgoed de Vlaminckhorst, gaat met financiële steun van het SBNL Natuurfonds aan de slag om het coulisselandschap op het landgoed te herstellen. Dat gebeurt de komende wintermaanden.

Het is onder andere de bedoeling om een oude es te herstellen en de weiden ernaast te omzomen met houtsingels. Zuidelijk van de es komen twee graslandpercelen die aan één zijde worden begrenst door een beekloop. Deze beekloop zal ook deze winter worden gegraven.
Landgoed De Vlaminckhorstweg is gelegen aan de rand van het dorp Heino. Het is een uitloopgebied voor veel mensen vanuit Heino en het wordt dan ook veelvuldig gebruikt om in te recreëren, ontdekken en beleven. Het betreft een oud landgoedbos met een hoofdlaan, een oude beekloop, enkele weilandpercelen en een jonge wetering. Het landgoed heeft de NSW (natuurschoonwet) status en is geheel opengesteld wat betreft wegen en paden.


In 2020 heeft Landschap Overijssel een integraal landgoedbeheerplan opgesteld voor het landgoed. Onderdeel van het plan is dat enkele weidepercelen met een totaal oppervlakte van zes hectare opnieuw worden ingericht. Voor het landgoedbeheerplan zijn als uitgangspunt tekeningen genomen die een beeld geven van de historische landinrichting.
De es en de graslandpercelen worden omzoomd met houtsingels waardoor er weer een kleinschalig coulisselandschap ontstaat. Coulisselandschappen zijn typisch voor Nederland en worden gekenmerkt door hun gevarieerde en gelaagde structuur. Hagen en bomen vormen ‘coulissen’, wat betekent dat ze als een soort decor fungeren voor de open velden en landbouwgronden ertussen.

Uitvoering van dit onderdeel van het landgoedbeheerplan is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van 12.000 euro uit het Baron en barones Van Hemert tot Dingshof-Coldewij Fonds. Dit fonds ondersteunt natuur- en landschapsprojecten in Gelderland en Overijssel en wordt beheerd door SBNL Natuurfonds. Meer informatie op www.landgoedvlaminckhorstweg.nl.

Zonnepark

Trio Investments heeft op een ander deel van het landgoed een zonnepark in ontwikkeling. De gemeente Raalte heeft medewerking aan het zonnepark gestaakt in afwachting van de verbreding van de N35. De projectontwikkelaar heeft de deur naar een toekomstig zonnepark op deze plek in Heino nog niet definitief dicht gegooid, zo laat de familie Oortwijn desgevraagd weten.